Het archief

Inhoud

 1. Algemeen
 2. De vrijwilligers
 3. Een klassenboek
 4. Leerlingenboek
 5. Cijferlijst
 6. Leerstof
 7. Glasnegatieven
 8. Pasfoto’s 1951
 9. Archief CGB

1. Algemeen

Het archief bevindt zich in de catacomben van het schoolgebouw aan de Essenburgsingel.

Het archief

Het archief

2. De vrijwilligers

Nelleke Bons en Els Hirschfeld uit de examenjaren 1960 respectievelijk 1956 werken één dag per twee weken in het archief.

Nelleke Bons en Els Hirschfeld uit de examenjaren 1960 respectievelijk 1956 werken één dag per twee weken in het archief.

3. Een klassenboek

Klassenboek van klas 4-b in 1946-1947

Klassenboek van klas 4-b in het schooljaar 1946-1947

4. Leerlingenboek

Leerlingenboek

5. Cijferlijst

Klassen 1-a en 1b in schooljaar 1944-1945

Klassen 1-a en 1b in schooljaar 1944-1945

6. Leerstof

Overzicht leerstof Grieks

Overzicht leerstof Grieks in het schooljaar 1906-1907

Overzicht leerstof Godsdienst

Overzicht leerstof Godsdienst in het schooljaar 1906-1907

7. Glasnegatieven

Collectie dhr H.J. van der Spiegel, 1934.

Collectie dhr H.J. van der Spiegel, 1934.

8. Pasfoto’s

Pasfoto's uit 1951. Wie is wie?

Pasfoto’s uit 1951. Wie is wie?

9. Archief CGB

Archief CGB

12 reacties op “Het archief”

 1. JanAnton Burger zegt:

  Leuk overzicht! Prima dat dit werk eens voor het voetlicht wordt gebracht. Uit eigen ervaring weet ik hoeveel werk er in zit om alles te ordenen en toegankelijk te maken. Ik wens mijn opvolgsters veel plezier en doorzettingsvermogen bij deze arbeid!

 2. magritha jongeneel-touw zegt:

  Inderdaad, een heel nuttige, maar wel veel geduld en nauwkeurigheid vereisende bezigheid. Succes met jullie archiefwerk!

 3. Pim Lameris zegt:

  Beste Nelleke en Els,

  Ik wil graag langs komen om wat te brengen voor het CGB-archief. Deels nog van mijn schoonmoeder uit de periode 1935 – 1940.

  ik hoor graag van jullie.

  met vriendelijke groeten
  Pim Lameris

 4. Els Hirschfeld zegt:

  Beste Pim, pas vandaag 13 dec. kijk ik per ongeluk op de site en zie je berichtje.Hoop nu maar dat jij ook nog es kijkt….
  Duidelijk bewijs dat dat http://www.marnixreunisten niet frequent bezocht wordt…..
  Je kunt het best contact met ons opnemen via elseclara@gmail.com om een afspraak te maken. We maken graag gebruik van je aanbod!
  Vriendelijke groet,
  Els Hirschfeld

 5. Jan Willem van Leeuwen zegt:

  L.S.

  Ik vond onlangs nog twee gymshirts van mijn eerste jaren op school, dat wil zeggen 1976 en 1977. Een shirt heeft zelfs als adres nog Henegouwerplein. De andere is van de Essenburgsingel. Ik vraag me af of het iets is voor het archief.

  Groet, Jan Willem van Leeuwen (eindexamen 1983)

 6. Els Hirschfeld, archivaris zegt:

  Beste Jan Willem, je zult wel denken dat we geen belangstelling voor je vraag hebben, maar toevallig lees ik nu -eind augustus- je berichtje. Natuurlijk hebben we belangstelling voor de shirts. Alles betreffende het Marnix is welkom! Helaas weten wij niet wanneer we weer in het archief aanwezig zullen zijn in deze onzekere tijden. Maar afgeven bij de school kan altijd, indien dat mogelijk is voor je. Neem svp contact op via bovenstaand e-mail adres om verder iets af te spreken. Groet van een van beide archivarissen.

 7. Els Hirschfeld, archivaris zegt:

  Beste Jan Willem, Je zult wel denken dat we geen belangstelling voor je vraag hebben, maar toevallig lees ik nu -eind augustus- je berichtje. Natuurlijk hebben we belangstelling voor de shirts. Alles betreffende het Marnix is welkom! Helaas weten we niet wanneer we weer in het archief aanwezig zullen zijn in deze onzekere tijden. Maar afgeven bij de school kan altijd, indien dat mogelijk is voor je. Neem svp contact op via bovenstaand e-mail adres om verder iets af te spreken. Groet van een van beide archivarissen.

 8. Ellen Weiss zegt:

  L.S.

  Is er nog belangstelling voor de eindexamenopgaven 1973
  Wiskunde II, Duits, Engels, Nederlands en Latijn?

  En voor een verslag van de vormingsweek voor de 5e klassen 20-24 maart 1972?

  Ik heb natuurlijk gelezen dat alles betreffende het Marnix welkom is, maar de kans is groot dat deze stukken allang in het archief zitten. Vandaar mijn vraag.
  met vriendelijke groet, Ellen Weiss (1973)

 9. Els Hirschfeld zegt:

  Beste Ellen,
  Vandaag lees ik pas je berichtje van nov, j.l. Schuld van Corona zullen we maar zeggen. En ook omdat er nog weinig papieren materiaal te archiveren valt. Ik kan niet uit mijn hoofd zeggen of we al examenmateriaal uit 1973 hebben, ik denk het niet maar er is geen enkel verslag over een vormingsweek van 5e klassen aanwezig. Is het je mogelijk om alles bij de administratie van de school aan de Essenburgsingel af te (laten) geven? Jammer dat ik geen rechtstreekse contactgegevens van je heb, want misschien heb je de moed al opgegeven en kijk je nooit meer op deze site……. Vriendelijke groet, Els Hirschfeld, archivaris

 10. Els Hirschfeld zegt:

  Beste Ellen,
  Vandaag lees ik pas je berichtje van nov.j.l. Schuld van Corona zullen we maar zeggen. En ook omdat er nog weinig papieren materiaal te archiveren valt. Ik kan niet uit mijn hoofd zeggen of we al examenmateriaal uit 1973 hebben, ik denk het niet maar er is geen enkel verslag over een vormingsweek van 5e klassen aanwezig. Is het je mogelijk om alles bij de administratie van de school aan de Essenburgsingel af te (laten) geven? Jammer dat ik geen rechtstreekse contactgegevens van je heb, want misschien heb je de moed al opgegeven en kijk je nooit meer op deze site……. Vriendelijke groet, Els Hirschfeld, h.t. archivaris.. elseclara@gmail.com

 11. Jan Klootwijk zegt:

  Beste klasgenoten en overige alumni,

  Vaker geprobeerd en nu via deze weg onder de aandacht gebracht: Herinneringen ophalen, je mentale archief gebruiken, kan ook actief door het volgen van Latijn voor Gymnasiasten, HOVO Leiden: https://www.universiteitleiden.nl/hovo/collegeaanbod/letteren-en-taalkunde/latijn. Dit jaar lezen we Phaedra van Seneca, een toegankelijk drama waarbij latente kennis van Latijn weer aan de oppervlakte komt. Een klein gezelschap van inmiddels gevorderde gemiddelde leeftijd kan aanvulling gebruiken ter wille van de continuiteit van deze herbeleving van klassikaal vertalen. Tip voor volgend jaar. Met vriendelijke groet, Jan Klootwijk 1972, janwklootwijk@gmail.com

 12. Reünistenvereniging zegt:

  Dag meneer Klootwijk, bedankt voor uw bezoek en bericht aan onze website. Wat leuk om te lezen dat u uw kennis over het Latijn zelf actief bijhoudt. Het lijkt ons zeker de moeite waard om dit bericht onder onze leden te delen voor een volgend jaar. Een mooi initiatief! Dank voor uw tip. Met vriendelijke groet, Sophia Mons (2015), Assessor I van de Marnix Reünistenvereniging

Een reactie achterlaten