Schoolreis Kasteel Marnix de Sainte-Aldegonde

Afgelopen zaterdag 28 mei was het tijd voor onze allereerste reünisten-excursie, een schoolreisje naar Kasteel Marnix de Sainte-Aldegonde te Bornem. Met zo’n 17 oud-Marnices stapten we om 9.00 uur in de bus vanaf de Essenburgsingel, om vervolgens 2 uur te genieten van een nostalgische busreis. Lekkernijen werden uitgedeeld, oud-klasgenoten pakten hun gesprekken op en gelachen werd er met de buschauffeur.

Eenmaal aangekomen in Bornem, werden we hartelijk ontvangen met koffie en een Belgisch gebakje, om vervolgens onder begeleiding van een gids het prachtige kasteel en landgoed te bezoeken. Gelegen aan de Oude Schelde, op de oude fundamenten uit de 10e eeuw van een burcht, is het kasteel sinds 1773 in bezit van de familie De Marnix. Een belangrijk familielid van de huidige grafelijke familie en de rode draad van onze rondleiding door het kasteel was Filips van Marnix van Sint-Aldegonde, mogelijke auteur van het Wilhelmus. Na het bezoeken van de kunstschatten, gerenoveerde salons, permanente tentoonstelling over Filips de Marnix en de koetsencollectie in het koetsenhuis, ontmoetten we de huidige graaf John de Marnix de Sainte-Aldegonde. Na wat vragen en foto’s, stapten we terug de bus in op weg naar Gent.

In Gent hebben we allen kunnen genieten van onze ‘vrije tijd’, net zoals vroeger op schoolreisjes. Voor wie wilde een georganiseerde stadswandeling, maar het nuttigen van Belgische speciaalbieren was ook een geliefd onderdeel van de middag. Rond een uur of 17.00 stapten we moe, maar voldaan weer de bus in om terug te keren naar ons eigen Marnix. We kijken terug op een zeer geslaagde middag waar we in de komende jaren zeker een vervolg aan zullen geven.

Meer informatie over het kasteel vindt u hier en om de Marnixsfeer van de middag te beleven klikt u op het kopje foto’s

.

 

Een reactie achterlaten